RSS feed

Zelf noten lezen en schrijven…

Op de muziekschool kan iedereen die dat wil aan de computer noten leren lezen en schrijven. Finale is een app waarmee je tot op het allerhoogste niveau bladmuziek kunt maken en tot uitgave bewerken. Je leert om met de app te werken en voor jezelf of voor anderen muziek te vervaardigen. Boeiend, leuk en nuttig!

notn lezen, voorbeeld 1

Maak een afspraak met Jan voor een proefles!

uit Stray Sands

Blokfluitspelen is leuk!

De blokfluit is al een heel oud instrument! Hoe oud weet eigenlijk niemand precies want er zijn uit heel oude tijden natuurlijk maar een paar blokfluitjes bewaard gebleven. De fluiten die teruggevonden zijn waren klein, en het waren dus ook hoog klinkende fluitjes. Hoe kleiner de blokfluit hoe hoger die klinkt, eigenlijk wel logisch toch? Hieronder zie je een grote fluit met kleppen en een buisje om aan te blazen. Deze fluit is niet klein, maar wel 2 meter hoog en is gemaakt door een blokfluitbedrijf uit Zwitserland.

Superio_subbass

De blokfluiten zijn vroeger veel, heel veel gebruikt en nu ook nog: in Japan wonen er meer blokfluitspelende mensen dan dat er Nederlanders zijn! Als je met je fluit naar Japan zou gaan zou niemand raar opkijken en je misschien wel vragen om ergens mee te komen doen!

Net als bij de stemmen van mensen zijn er hoge- en ook lagere blokfluiten: er zijn sopranen en alten, tenoren, bassen, grote bassen, extra lagen bassen en heeeel lage bassen. Een familie van instrumenten dus, en die zijn bedacht om samen te kunnen spelen in muziek die ook gezongen werd. De blokfluit was ooit een vervanger voor de stem, net als de viola da gamba: de gestreken gitaar, vroeger net zo populair als nu de gitaar!

Blokfluit spelen was ook een serieuze zaak hoor: in de steden waren burgers die in zaaltjes samenkwamen om ernstige gesprekken te voeren met blokfluiten: meerstemmige muziek werd dan gespeeld, en er werd door betere spelers ook zelf allerlei bedacht om de muziek nog mooier te maken. Dat heet improviseren. Tegenwoordig zouden we dat jazz noemen, maar toen noemden ze dit diminueren (verkleinen betekent dat – steeds snellere nootjes spelen). Er waren mensen heel erg knap in het snel spelen, zoals nu beroemde saxofoonspelers of trompetspelers! Eigenlijk een soort blokfluitspelende breakdancers om maar eens een vergelijking te maken.

Blokfluitles op de Muziekschool Duiven doe je samen met andere leerlingen, en je leert er samen spelen, mooi blazen, improviseren, noten lezen en misschien ook wel zelf componeren. Eigenlijk is les krijgen dan een soort laboratorium waarin je dingen uitvindt, en soms ook wel saaie oefeningen doet, maar altijd om dan later iets spannends te kunnen doen. Popliedjes, jazz, blues of electronische muziek bijvoorbeeld, of ook muziek uit de tijd van Rembrandt, of uit de tijd van Keizer Karel V (eerste helft 16e eeuw….) Hoe dan ook, het is een avontuur dat je aangaat met anderen, waarvan je ook wat kunt leren, en aan wie jij wat kunt leren. Een belangrijk ding om uit te vinden is dat iets leren eigenlijk heel leuk is, en dat geduld vaak meer oplevert dan gauw gauw, luisteren meer dan maar wat doen. Improviseren is dan ook niet zoamaar wat doen, maar eerder zomaar uit je hoofd voor een zaal praten over iets dat jij belangrijk vindt, Dat is de kunst van het spreken, en sprekend zingen in een buis met gaatjes, dat is de geheime toegang tot goed blokfluiten. Geen speelgoed dus, maar echt gereedschap voor slimme mensen!

Blockflute helder tenor logo

Jureren bij MECC-Awards

Twee docenten van onze school zullen in de jury plaatsnemen van de MECC-Awards. Op donderdag 21 en vrijdag 22 maart. Candea College, lokatie Saturnus.

Op donderdag is Inge Berkel jury-lid en op vrijdag Jan Goorissen.

De Muzieklessen

Muziekschool Duiven is in ontwikkeling en zal niet het volledige palet aan muziekinstrumenten kunnen onderwijzen. De instrumenten en vocals die nu worden onderwezen zijn:

Klarinet, zang, fluit, blokfluit, keyboard, gitaar, drums, saxofoon en trompet. We zijn in voorbereiding om ook een strijkers-sectie op te richten met de vakken viool, cello, contrabas en elektrische viola da gamba (site in het Engels).

U kunt er voor kiezen om alleen les te krijgen of met twee, dan wel in groepjes. We hebben er voor gekozen om de leerlingen regelmatig te laten voorspelen in verschillende samenstellingen en op verscheidene lokaties.

Het docententeam komt regelmatig bij elkaar om elkaar te ondersteunen en te coachen in professionaliteit en onderwijspraktijk en heeft een zogenaamd “theorie-team” ingericht om de onderwijspraktijk te bestuderen, te onderbouwen en verder te ontwikkelen. Wij streven naar plezier, veiligheid en gezelligheid tijdens de lessen.

Welkom bij Muziekschool Duiven!

Per 1 maart 2013 is onze muziekschool van start gegaan in het Klaphuis. Dit is gebouwd door architect/ aannemer Klappers aan de ingang van industrieterrein het Holland in Duiven.

Verdere teksten komen in overleg met de collega’s.